Tudjukmi,tudjukmikor,tudjukki.

Mind megdöglünk

Mind megdöglünk

A digitális élet. - ÁRA

Amikor több mobil előfizetés lesz mint ahány ember. Milyen hatása lesz ennek?

2014. november 21. - Lord Wulghar

Jelenleg nagyjából 7,1 milliárd mobilelőfizetés van a világon (majdnem minden emberre jut egy), ebből 2,9 milliárdon van szélessávú mobilnet. Számítások szerint 2019-re, tehát öt év múlva 9,1 milliárd előfizetés lesz, és erre jut majd 7,5 milliárd mobilnet-előfizetés, a mobiladat-forgalom pedig a mostani tízszeresére nő.

5 év múlva 50 milliárd kütyü lóg majd a neten, ebből 15 milliárd olyan eszköz lesz, aminek pl a videólejátszás az egyik fő funkciója.

Őrületes digitális függőségre készülhetünk tehát, exponenciálisan nő majd a netéhségünk, és akkor még csak az egyszeri júzerről beszéltünk, pedig nagyvállalati igények is vannak bőven ezen a téren (például az autógyártók az okosautóikkal). Végül ez lesz a networked society, azaz a netre kötött társadalom. Okosvárosokkal, amikben okospolgárok kapnak információkat okosütyüiktől, és ezáltal jobban tudják szervezni okoséletüket.

Kérdés: Jó ez nekünk? Szükséges ennyire digitalizálni a mindennapokat? Hova vezet ez az Út?

Az Élet, bizonyára ti is érzitek, folyamatosan, exponenciálisan gyorsul, ha haladni akarsz a korral, FEL KELL venned a ritmust, használnod kell a legújabb technológiákat. Hangzatos jelszavak győznek meg, majd visszaigazolja, hogy helyes úton járunk. Biztos vagy benne?

Nézzünk érveket, s ellenérveket e tekintetben - szigorúan józan paraszti eszemre hallgatva. 

 Első érv ami eszünkbe jutott a barátaimmal való eszmecsere közben: MINEK? Hogy az Internet gyorsabban öntse az emberre a fost? Egyre nehezebben lehet elmenekülni, kiszállni, mentesíteni magad a rád ömlő vagy éppen célzott információ egyetemes bűze elől.

Véleményed szerint hány százalék számodra az igazán hasznos dolog, mennyi információt találsz szörfözés közben? 10-20%. Észrevetted már?

PL. Szerinted hasznos tudás az, hogy megtudod az ismerősödről, hogy épp mit vacsizott?

Őszintén, KI A F*** (CSUDÁT) ÉRDEKEL?

A Céltalan szörfözés, böngészés semmivel sem hasznosabb elfoglaltság, mint bámulni a TV-d. Csak Más a csatorna. És nem mellesleg,kapod a mosolygó macskát, viccesnek álcázott lájkvadász "hirdetést" az arcodba,vagy a "4K" felbontású csodaszép videót egy elbaltázott bármiről? Politikai események, parasztvakitás, hazugságok, és eszméletlen mennyiségű rettenetesen felesleges információ.

Jön a szebb, jobb VÉSZBÚK hírfolyam, ami úgy bújtatja "fontos" hírnek a fizetett reklámot, hogy alig veszed észre. Még. Nem kell sok és nem veszed észre. 

Visszakanyarodva az első bekezdéshez, ha minden kütyü előbb utóbb az internetre lesz kötve, a hűtőtől a mindig nálad lévő, állandó kapcsolattal rendelkező, kémkedő, minden információt megosztó okos telefonig, mit gondolsz, mit NEM fognak rólad tudni? Nézzük a nyugati világ 3 vezető internetes mogulját.  A GOOGLE jelen pillanatban az információért folytatott harc éllovasa. Mondhatni az APPLE-lel és a FACEBOOK-kal a 2. és 3. helyen, olyan előnye van a többi rendszerrel szemben, mint a Egyesült Államoknak a világ többi országával szemben. Az amerikai titkosszolgálattal karöltve mindent megtehet, és az emberek 99,5 %-a nem tud ellene mit tenni. 

Azt tudtátok, hogy a GOOGLE új Internetet fésülő indexelő rendszere óránként legalább kétszer oda-vissza átfésüli az interneten elérhető tartalmakat? A többiek sem piskóták, könyvet lehetne írni erről, Én mondom.

Na de mi az az egyetlen dolog ami életben tartja, mi több, igényli a gyorsabb információ áramlást a digitális világban?  - Csakis a reklám barátaim, a reklám. Emiatt kell egyre több személyes információ Rólad, Ne legyen illúziód. Szó szerint MINDENT TUDNI AKARNAK. 

Így ebben a rendszerben Te, egy TERMÉK vagy, áru a hirdetőknek. Ha jobban tetszik, egy változó, a képletben. Elektromosságtanban is fontos láncszem, ugye? BINGO: a Fogyasztó...  

Egyszóval ezzel a fene nagy digitalizációval csak még nehezebb lesz elkerülni a rád hulló fostengert, ami a végén odáig megy, hogy Dömperrel öntik majd rád, és nem nyakig fog érni, hanem 3 méter magasan temet el.

TEGYÉL ELLENE! Válogasd meg mit teszel, miért teszed, és hogyan! Légy tudatos, határozd el magad, most miért cselekszel, kerüld a teljes szolgaságot, légy igényes a információra amit még nagyobb sugárban öntenek majd rád mindenhonnan! Tanuld meg mi a  jó neked, és legfőképpen Ne hagyd magad befolyásolni! Légy éber, egyszerre nyitott és határozott, mert nem egyszerű dolgok ezek, "mindenki meglássa".

VAGY hagyd a fenébe, úgyis MIND MEGDÖGLÜNK.

A gondolatébresztő cikket köszönöm Stokinak. - a cikk .

A bejegyzés trackback címe:

https://mindmegdoglunk.blog.hu/api/trackback/id/tr936883807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2014.11.22. 09:47:59

Olvasói vélemény: érdektelen és modoros. Pá.

mennyémá 2014.11.22. 10:13:58

és te ezt milyen eszközzel és hova írtad. vagyis belőled is ömlik a fos ide. amúgymeg van kikapcsoló gomb, megnyomod és kész. birka

JoeyTribiani 2014.11.22. 10:57:02

Felesleges hozzászólás következik. Pont mint a cikk.

Nem kell mindenkit ész nélkül bejelölni mindenféle közösségi oldalakon, ne add meg az email címed mindenhova, iratkozz le a többszáz féle haszontalan hírlevélről és akkor nem lesz gond. Fölösleges cikk volt. Pont olyan amikről írtál.
"Az amerikai titkosszolgálattal karöltve mindent megtehet, és az emberek 99,5 %-a nem tud ellene mit tenni." Még jó. Gondolj csak bele milyen lenne ha a gyermekpornó csak úgy elöntené a netet. Mert nem csak cicás videó és pénisznövelő van ám ott. Bűnözői csoportok is használják. De szerintem nem mondtam ezt te is tudod.

midnight coder 2014.11.22. 11:00:31

Miért rossz az nekem, ha a netről az engem érdeklő reklámok érnek el, Pl. ha e-book olvasót akarok venni akkor megkapom az ezzel kapcsolatos ajánlatokat, mint ha válogatás nélkül tolják az arcomba a reklámokat mint a TV-ben, ahol 5 perc filmre 10 perc mosószer és intimbetét reklám jut, pedig nemigen szoktam venni egyiket sem, az asszony meg azt a márkát veszi ami neki a legjobban bevált.

És a net, a TV-vel ellentétben fakultatív. Azt nézek, ami engem érdekel. Ha az ismerőseim vacsorája, akkor az. Ha nem, akkor nem. Nem kötelező használni a faszbúkot, én sem vagyok fenn rajta. Ugyanakkor kismillió hasznos és érdekes infót találtam rajta, Pl. szakmai híreket, dokumentációkat, angol nyelvű dalszövegeket, de onnan nézem a napi híreket, megvitatom az engem érdeklő dolgokat a fórumokon a hozzám hasonló érdeklődési körű emberekkel.
Net nélkül max. a sarki kocsmába lehet lemenni, ahol viszont legfeljebb az aktuális való világról lehet elbeszélgetni az alacsonyan szálló IQ-val felvértezett helyi törzsközönséggel.

Ráadásul, a legtöbb helyen a cikkeket kommentezni is lehet, így ha a cikk írója ehhez hasonló hülyeségeket beszél - ami azért előfordul még komoly újságírókkal is - akkor meg lehet cáfolni, azaz nem egyoldalú a dolog mint a hagyományos médiában, ahol a sok kis birka csak elfogadni tudja amit a Nagyon Okos Ember összeírt neki. Itt pedig gyakran a kommentekben több a hasznos infó mint a cikkekben.

zobod 2014.11.22. 12:39:13

Az Internet of Things kb. olyan horderejű dolog, mint a múlt évtizedben a smartphoneok és a tabletek megjelenése, vagy mint a kilencvenes/kétezres években az internet, és az internet kapcsolatra alkalmas számítógépek tömegek számára hozzáférhetővé válása. Új piacokat, közvetlenül és közvetve munkahelyek tömegét hozza létre.

komplikato 2014.11.22. 14:21:05

És akkor olyan dolgok még nincsenek a pakliban, mint az, hogy egy csomó nagyvállalat dolgozik azon az összes jármű fedélzeti számítógépe kommunikáljon az összes többivel, plusz a forgalom irányításéval, a GPS szoftverekével, stb.

Bambano 2014.11.22. 15:12:40

kössük össze a cikk első és utolsó gondolatát: ha több mobil lesz, mint ember, mind megdöglünk.

Magyarországon már elég régen több mobil van, mint ember. Megdöglöttünk? nem. na ennyit ér a poszt.

cso zsi 2014.11.22. 15:31:32

@Bambano: Persze, hogy több van, mert nem mind csak telefonálásra kell.
Rengeteg előfizetés csak, és kizárólag adatátvitel, valamint riasztó, és lift-segélyhívó (bár ez vegyes üzem).

Lord Wulghar · http://mindmegdoglunk.blog.hu 2014.11.22. 16:11:19

egyetértek Veletek, a cikk klasszikus magaslabda. Köszönöm hogy lecsaptátok. A lényeg szerintem a cikkben, ami nem ki ezek szerint nem lett hangsúlyos, hogy mint mindent, éljetek meg tudatosan. Az internetet is.

na4 2014.11.22. 17:16:37

Az internet egy tök jó cucc. Aki meg hülyeségre használja, annak úgy kell.

hujegyerek 2014.11.22. 19:03:26

Ez is egy nagy fos. Semmi új nincs a cikkben, csak elbaxtam vele 3 percet az életemből.

Siljan 2014.11.23. 09:12:02

Egy kérdés van! Miért élünk egyre inkább rohanó világban? Nem az lenne minden technológiai fejlesztés célja, hogy a fizikai testünket biztonságba helyezve, tudjon a szellem szabadon szárnyalni, kibontakozni??? Ha az elmúlt 100 évet nézzük azért persze sikerült valamennyire a projekt csak az a baj, hogy manapság 7 milliárd ember életét kéne biztonságban tudni. 4,5 milliárd ember életét kb. sikerült (2,5 M éhezik, de az mindegy) a 4,5 M-ből meg 4 M dolgozik mint egy rabszolga éhbérért, az is mindegy. Legyen az élet full "okos", de akkor ne kelljen már dolgozni!!!! Hadd menjek naphosszat biciklizni, meg úszni, meg mittudomén..... Lesznek programozók akik felprogramozzák az okoskombányjt (megjegyzem már most is van:))), meg az okos platós IFÁ-t, meg a malmot, meg pékséget, oszt én csak megnyomok egy gombot és lesz kenyér. Ez a cél??? Ha az önbeparkoló autókat és egyéb közlekedési téren előirányzott fejlesztéseket nézzük....ez. Ez kell nekünk??? Ez volt szerintem a cikkben feltett igazi kérdés.....Az hogy ömlik a fos, az valóban kikapcsolható....minthogy nem kötelező megvenni a sok fost, amire valójában semmi szükség nincs....csak akkor minek gyártjuk elégetve a sok szenet meg elégetve/felhasználva a sok kőolajat és persze némi uránércet.
Azon valaki elgondolkozott már hogy csak a Jászfényszarui Samsung gyárban NAPONTA 30.000 db laposTV-t gyártottak már 2009-ben? A digitális élettel az a baj, hogy olyan esztelenül pörgünk bele, mintha ez lenne a földi élet kizárólagos célja....

harpgyik 2014.11.25. 12:42:26

Másolom Laár András kissé gyermetegnek tűnő, de remek gondolatait a témában.

A hülyeségek kellenek ahhoz, hogy mi rabok legyünk. Ha ezek a hülyeségek nem volnának, akkor nem is lennénk rabok.
Mert, ha például, nem hinnénk el, hogy okostelefonra van szükségünk, akkor nem vennénk 100 ezerért egyet magunknak, és akkor nem nyomkodnánk naphosszat az érintőképernyőjét, hogy újabbnál újabb színes képek között böngésszünk. És akkor maradna időnk intelligens dolgokkal foglalkozni, és egy fokkal máris szabadabbak lennénk. Ha pedig nem hinnénk el, hogy az egyik, vagy másik politikai oldal képviseli az igazságot, és a másik, vagy egyik az igazságtalanságot, akkor nem mennénk ki politikai tüntetésre, és nem ordítanánk rekedtre a hangunkat, és akkor nem fájna még utána napokig a torkunk. Ez is adna egy kis szabadságérzés növekedést. És, ha nem gondolnánk, hogy az újságban olvasható borzalmas, és mocskos híreket el kell olvasnunk, akkor nem lenne egy egész napra tönkredepressziózva a lelkünk, ami szintén növelné a szabadságfokunkat. Ha nem hinnénk el, hogy drága autót kell vennünk, mert attól vagyunk valakik, akkor nem kéne olyan sok milliót megkeresnünk, és akkor nem kéne annyi igazságtalanságot elkövetni más emberek rovására, nem kéne becsapni, kizsigerelni, vagy konkrétan meglopni őket. Így szabadabban fellélegezhetnénk. És, ha nem hinnénk el, hogy nekünk egyre több pénz jár, miközben másnak meg egyre kevesebb, akkor nem kéne a természetet se kizsigerelni, nem kéne annyi állatot meggyilkolni, nem kéne szétvegyszerezni a Földgolyót. Ez szintén megszabadítana minket egy sor baljós körülménytől.
Ha nem hinnénk azt, hogy a feleségünk, vagy a férjünk (kinek ez, kinek az) azért létezik, hogy minket boldoggá tegyen, akkor nem is tőle várnánk a boldogságunkat, és akkor nem veszekednénk vele követelőzve hol ezért, hol azért. És akkor kevesebb lenne a veszekedés az életünkben, ami szintén azt eredményezné, hogy szabadabbnak érezzük magunkat.
Nagyon sok a hülyeség, és mind csak arra szolgál, hogy mi rabok legyünk. Ezeket kell nyakon csípnünk ahhoz, hogy szabadok legyünk. Van egy nagyon jó buddhista mondás:
„NE HARCOLJ A SÖTÉTSÉG ELLEN, HANEM GYÚJTS GYERTYÁT!”
Sok sikert kívánok az ÖNGYÚJTÓ megtalálásához!
Szeretettel: Laár András
süti beállítások módosítása